Lax & saffransris

19 oktober, 2014 Kost

IMG_1121

En av mina absoluta favoriträtter alla kategorier. Går lika bra att äta som luncher under arbetsdagarna, middag efter träningen eller som måltid under lediga dagar och självklart också som en god måltid en lördagkväll, då den kan piffas upp med ytterligare tillbehör såsom fetaost, nötter, oliver eller avokado. Men denna gång så är det alltså matlådor på gång och det skall tillagas 20 matlådor. Och för att lyckas med det så krävs det följande ingredienser;

3800g färsk laxfilé

1000g ekologiskt jasminris

1200g röd lök

1000g orange paprika

900g röd paprika

900g ekologisk frusen broccoli

300g bladpersilja

6st limefrukter

4 påsar saffran

IMG_1125

Inled med att koka upp vatten för riset och dessa 1000g jasminris kräver enligt anvisningarna 20dl vatten, men i vanlig ordning så plockar vi bort några dl då riset så småningom skall blandas med grönsaker. 18dl vatten får räcka till denna rätt och det kokas på svag temperatur i ca 12min. Under tiden som vattnet värms upp så skivas samtliga grönsaker upp. paprikan, löken och broccolin blandas ut jämnt på tre plåtar och bladpersiljan får vänta en stund. Strö över pepparkryddor och placera in i ugnen på 225 grader i ca 20min, med grillfunktionen påslagen.

IMG_1122

  Laxen skivas upp i hyfsat jämnstora bitar. 20 bitar går åt, så det krävs lite fingertoppskänsla. Det är alltid kul att få lite stora bitar i lådan ibland, men lika ledsen blir man ju om det dyker upp en mindre bit i en annan låda, så det gäller att tänka rättvist i detta kritiska läge. Limen skivas upp och pressas ut över samtliga filéer och denna gång så tillagas laxen utan övriga smaker än lime. När matlådans sedan värms så strös det smaksatt flingsalt över. När grönsaksplåtarna är klara så dras temperaturen i ugnen ned till 150 grader och plåtarna med lax ställs in ca 20min. IMG_1126

Under tiden som laxen står i ugnen så blandas saffransriset. Det färdigkokta riset fördels ut på plåtarna tillsammans med de fyra påsarna saffran och all bladpersilja som grovhackats. Blanda runt allting tills allt ris har fått en touch av gul färg och jämna ut allt i plåtarna. Denna blandning innehåller galet mycket nyttigheter och fantastiska smaker av mumsigt jasminris, orange & röd paprika, röd lök, broccoli, bladpersilja, peppar och saffran.

IMG_1127

Laxen plockas ut ur ugnen efter att ha kollat av den några gånger. Det är sekundjobb och man kan inte sätta en fast tillagningstid då olika ugnar är konstruerade på olika sätt. Man behöver även reflektera över att laxen så småningom skall värmas igen och några minuter i en micro eller en stekpanna är ganska mycket extra tillagningstid, så laxen skall inte vara helt färdiglagad. graden av tillagningstid avgör man själv utefter hur man vill ha den på tallriken efter den kommande uppvärmningen. Laxen får svalna och saffransriset ställs in i ugnen för att smakerna skall fördelas ut jämnt. Dessa plåtar får stå ca 15min på 225 grader tills det fått lite färg över alltihop.

IMG_1129 Allt ris fördelas ut jämnt i lådorna och varje låda får så småningom sin laxfilé. Totala energivärdet för dessa lådor är ca 10700 kalorier fördelat på 840g protein, 1000g kolhydrater och 370g fett. Per låda så ger det ungefär 535kcal, 42g protein, 50g kolhydrater och 18g fett. Energifördelning landar ungefär på 31E% protein, 38E% kolhydrater och 31E% fett. kostanden för samtliga lådor landar på ca 500kr – 25kr/låda och tidsåtgången är ca två timmar.

IMG_1130

”If you don´t eat according to your goals, don´t expect to reach them.”